Actueel‎ > ‎

Klimaatdoelstellingen halen door verplaatsen binnenwanden

Geplaatst 5 mrt. 2018 06:25 door Koninklijke Metaalunie
Het verplaatsen van binnenwanden levert veel milieuwinst en waardebehoud van de producten op. Het belang van verplaatsbare binnenwandsysteemwanden voor het halen van milieudoelstellingen krijgt daarom veel waardering in twee van de vijf transitieagenda’s circulaire economie die half januari zijn uitgereikt aan staatsecretaris Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Zowel in de transitieagenda voor de maakindustrie als die voor de bouw wordt het belang van verplaatsbare binnenwanden onderstreept.

“Als je verplaatst in plaats van sloopt heb je vrijwel geen sloopafval en hoef je geen basismateriaal te produceren”, stelt Henry Elizen, voorzitter a.i. van de NEBIFA, de Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten. Al sinds de jaren ‘60 worden verplaatsbare binnenwandsystemen gebruikt. Die zijn, en worden steeds verder ontwikkeld zodat er steeds meer mogelijkheden voor ombouw ontstaan. Op dit moment zijn er al gebouweigenaren en beheerders die tientallen jaren ervaring hebben met het verplaatsen binnen hun gebouw/gebouwen. Dat kunnen en moeten er nog veel meer worden. Volgens Elizen is er nu meer dan ooit een duidelijke urgentie om veel meer te gaan verplaatsen, zeker om een bijdrage te leveren bij het halen van de klimaatdoelstellingen. “Ieder gebouw dat op dit moment gebouwd wordt zonder dat het aanpasbaar is, zonder dat de binnenwanden verplaatsbaar zijn, werpt tientallen jaren zijn schaduw vooruit”, vindt hij. “Daarnaast zou je nu al kunnen besluiten om daar waar systeemwanden staan, te gaan verplaatsen in plaats van weg te gooien.”
 
Het concreet aan de slag gaan met het toepassen van verplaatsbare binnenwanden is van belang meent hij. “Met de huidige stand van aanpak van interieurprojecten is het al goed mogelijk om binnen een gebouw de wanden te verplaatsen. De ontwikkeling om dat nog meer mogelijk te maken gaat onverminderd door. Op dit moment kunnen  opdrachtgevers, architecten en bouwers door verplaatsing al voorkomen dat afval ontstaat, opnieuw geproduceerd moet worden en extra grondstoffen gebruikt moeten worden. We moeten nu hierop doorpakken en het verplaatsen, ombouwen, verbouwen en nieuwbouwen stimuleren. Niet slopen, maar verplaatsen”, aldus Elizen.

Meer informatie: Leo Oosterveen, branchemanager NEBIFA, info@nebifa.nl.


Comments