Actueel‎ > ‎

Grondstoffenscanner brengt leveringszekerheid kritische grondstoffen maakindustrie in kaart

Geplaatst 23 mrt. 2018 02:22 door Koninklijke Metaalunie   [ 23 mrt. 2018 02:27 bijgewerkt ]
Grondstoffen als kobalt, lithium en antimoon zijn essentieel bij de productie van telefoons, windmolens of elektrische auto’s, maar hebben een beperkte beschikbaarheid. Bijvoorbeeld door mogelijke uitputting, maatschappelijke risico’s zoals slechte arbeidsomstandigheden of omdat de prijzen sterk beïnvloedbaar zijn. De grondstoffenscanner is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME en is speciaal ontworpen voor bedrijven in de maakindustrie. 


De leveringszekerheid van kritische grondstoffen is cruciaal voor de Nederlandse maakindustrie. Zeldzame aardmetalen komen in veel producten voor, zoals in windmolens en ledverlichting. TNO heeft onderzocht welke grondstoffen in Nederland en Europa nodig zijn en waar deze vandaan komen. “Met deze tool krijgt een ondernemer direct inzicht in de leveringszekerheidsrisico’s van kritische grondstoffen en wat hij kan doen om deze risico’s te verminderen”, aldus David Pappie, directeur Topsectoren & Industriebeleid. Jos Kleiboer, directeur beleid bij Metaalunie: “De grondstoffenscanner is belangrijk omdat hiermee bedrijven op een praktische manier in staat zijn te zien welke zeldzame aardmetalen in hun product zitten.”

Grondstoffenscanner
Via de website www.grondstoffenscanner.nl kunnen ondernemers eenvoudig de kritische grondstoffen in hun producten opzoeken. Dit levert een factsheet op met specifieke karakteristieken van de grondstof. De ondernemer krijgt inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties, maar ook in risico’s, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. Een uniek element van de scanner is het handelingsperspectief dat wordt geboden. Hiermee kan de ondernemer tijdig in actie komen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. 

Internationale interesse 
Internationaal is er ook al interesse in de grondstoffenscanner. De scanner is uniek in Europa. Duitsland en de Europese Commissie hebben interesse om aan te haken. De grondstoffenscanner helpt om ons steeds meer te richten op een circulaire economie.
Comments