Actueel‎ > ‎

FME en Metaalunie ondertekenen samen het grondstoffenakkoord

Geplaatst 23 jan. 2017 07:46 door Koninklijke Metaalunie   [ 23 mrt. 2017 10:32 bijgewerkt ]
Koninklijke Metaalunie en FME hebben op 24 januari het grondstoffenakkoord mede ondertekend. Het Kabinet wil met dit grondstoffenakkoord een transitie van een lineaire- naar een circulaire economie bereiken in 2050.

FME en Metaalunie gaan het akkoord uitvoeren door middel van de Circulaire Metaalketen (CMk). Jos Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie zegt hierover: “circulaire economie is voor leden niet helemaal nieuw, er gebeurt al het nodige maar we staan pas aan het begin van de echte transitie. Met name in de bouw is nog winst te halen. Metaal is zowel in de bouw als ook daarbuiten een geweldig circulair materiaal”. Peter Bongaerts, directeur beleid bij de FME vult aan: “digitalisering beïnvloedt onze samenleving. Gebouwen en producten worden ‘smart’, door op maat te produceren wordt materiaalverlies beperkt. Een integrale aanpak is nodig zodat: innovatie, de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven, groene groei, duurzaamheid en werkgelegenheid toenemen”.

Metaalunie en FME zien de CMk als een gezamenlijk instrument om met ketenpartners deel te nemen aan het grondstoffenakkoord en transitieagenda circulaire economie en deze waar mogelijk uit te breiden of te versnellen. Om efficiency redenen ligt de focus op de thema’s maakindustrie en bouw.

FME en Metaalunie vragen het Kabinet te komen tot een door de industrie gedragen langetermijnvisie en de uitvoering daarvan consequent vol te houden en te blijven faciliteren. De overheid kan de vraag naar duurzame producten vergroten door maatschappelijk verantwoord circulair in te kopen.

Metaalunie is de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal en telt ruim 13.000 leden. FME is de ondernemersvereniging van de technologische industrie en telt 2.200 leden. De leden van beide branches zijn actief in: machine- en apparatenbouw, metaalwaren, meet- en regeltechniek, elektronica, ICT, engineering, las- en constructiewerk, gereedschappen, gietwerk, scheepsbouw, oppervlaktebehandeling, plaatbewerking, landbouwmechanisatie, staalbouw, revisie & onderhoud en handel & service.

Meer informatie? 
Stuur een mail naar Gerard Wyfker van Metaalunie (wyfker@metaalunie.nl) of Rob van Beek van FME (robert.van.beek@fme.nl)
Comments